Sunday, April 17, 2011

Herbalife Tea Mix? what is it?


"Apa yang korang dok teguk air kaler teh tu? dok bawak pi kelas sume??"
TADAA!!! what 's the benefits?? its as simple as ABCDE

A = Antioxidant
antioxidant is defined as any chemical structure that neutralizes unstable oxygen.
(sumber diperoleh drpd nota subjek sem ni, nutrition immunology Dr Muzaffar =D )
sebab bila oxidation berlaku, akan terhasil lah free radicals yang boleh buat cell damage,alter DNA or even cell death..free radicals pon boleh wujud dlm badan daripada environmental toxins mcm UV ray matahari, radiation, cigarette smoke, pencemaran udara etc. So mmg bnyk la free radicals yg perlu kita lawan.=p Saintis pon ckp, yang free radicals ni contribute kpd aging process and health problems seperti cancer dan heart disease. So, dlm green tea ada polyphenol yang boleh neutralize kan free radicals dan reduce/prevent damage2 yang free radicals buat..

B = Bakar/ burn 
bakar lemaks lemaks =p

C = Cleanse/ cuci
cuci apa2 yang tak diperlukan dlm badan

D = Detoxification
buang toxic

E = Energy
ni sgt best coz aku stay up minum tea ni je, kalau time exam week mmg best ah!sem ni paling lewat sampai pukul 4 aku stayup, sebab i know that my body needs to rest jugak kan..takdelah sampai tak tido..ramai students amik *escafe time exam week, tp aku personally(personally means u dont have to agree with me.if u boleh tahan,okay la.hehe) tak, sbb *escafe mmg akan buat otak aku penat and berat and aku tak ske rasa kopi!! kan best,stay up exam, skali ngan burn fat at the same time..how cool is that? 

Other benefits :  

Metabolic Boost = Green Tea ada thermogenic properties and energy boosting effect. Clinically tested(syarikat lebih 30 tahun, ada clinical test okay. ada org tanya Herbalife ni ada clinical test ke..ehe, Herbalife ada clinical lab kat UCLA and farm sendiri ye =) ) tea mix contains powerful EGCG catechins, which have been shown inhibit the body's fat storage process.

Hibiscus Flower Powder = anti-inflammatory that has been shown to fight heart disease, lower cholesterol and is useful in treating fevers.

Lemon Peel extract =  aids in digestion and may help reduce fat.

Orange Pekoe (Black Tea) = natural energy booster. 

i drink my tea mix every day!! selalunye petang2 bila dah penat dgn hari yang hectic..ala2 minum petang =p excluding the kuih part..kuih makan kadang2 je..sbb die high in calorie..tau tak 1 karipap = 153kcal?? (sumber daripada buku dietetic aku, Atlas of Food Exchanges & Portion Sizes)..so kalau dah makan 2, 3 bijik sehari everyday?? pandai2 kira k..so sbb tu kena moderate, if not u simply add unnecessary calories into your diet..aku pon makan je kuih tp kadang2 jer, not everyday =)  u can enjoy this tasty low-calorie(6 kcal) drink either hot or cold,anytime u want! tea mix ni dalam bentuk serbuk, so its fast and easy to prepare. senang sgt3!! lagi senang dari buat instant noodles =p  adding tea mix into your day, automatically adds green tea to your diet. it also helps you reach your weight-management goals. if interested in having your own tea mix or even know more about this product can contact me directly. thnx. =)))

4 comments:

  1. nanti nak cuba yang lemon dgn hisbiscus ok...pastu bagi satu shampoo and body scrub utk bonda.....

    ReplyDelete
  2. okeng..abah,yg abah minum tu lemon n hibiscus de...=p

    ReplyDelete
  3. dh try sbln lebih...memg best...bdn ase ringan..n leh stay up kalo nk study...

    ReplyDelete